Nyproduktion

Nyproducerade bostäder


Att köpa nyproduktion och vara den första som flyttar in i en helt ny lägenhet är dröm för många. Genom ett nära samarbete med byggbolagen kan vi erbjuda dig ett boende där du själv kan påverka material och färgval redan från början. Dessutom säljs nyproduktion ofta till fast pris. Det här är några av de förutsättningar som gör marknaden för nyproduktion speciell – och populär.

Tillsammans med oss får du en skräddarsydd lösning som passar dina behov för att nå den mest lyckosamma affären. Vi planerar projektet noggrant och sätter upp mål tillsammans med er.

För oss är det viktigt att både byggherre och kund ska kännas sig trygga igenom projektets gång. Vi guidar dig på ett tydligt och säkert sätt genom hela köpprocessen.Köpguide - Nyproduktion


Information till dig som ska köpa nyproducerad bostadsrätt

Att köpa en nyproducerad bostad är något alldeles speciellt. Allt är nytt och fräscht och det är "rätt" färg på väggarna på en gång, när man nästan alltid har möjlighet att sätta sin egen prägel på bostaden redan från början. Moderna bostäder har också en planlösning som är anpassade till en modern livsstil och de funktionaliteter som vi många gånger ser som givna i dagsläget. Energiförbrukningen är genomgående betydligt lägre än i äldre bostäder och många byggbolag satsar även på att deras bostäder ska klara någon form av miljöklassificering. Att köpa nyproduktion kan man med andra ord säga på många sätt ligger i tiden.

Även om man har tidigare erfarenhet av att köpa lägenhet eller hus, så är det några saker som skiljer sig åt i köpprocessen, bland annat vilka avtalsdelar som används och vem som är motpart i avtalet. Därför har vi här skapat en kort guide till de olika delarna i köpprocessen.

Köpguide för nyproducerad bostadsrätt


1. Intresseanmälan


Ofta marknadsförs nya projekt och områden i mycket tidiga stadier, i vissa fall kan de på ett överskådligt sätt presenteras nått år innan det är säljstart. Om man där som spekulant anmäler sitt intresse hos byggbolaget, förbinder man sig inte till något men man försäkrar sig om att man får ta del av tidig information och i vissa fall även får företräde att teckna sig för köp.


2. Säljstart


På säljstarten presenteras bostäderna mera detaljerat, nu är exempelvis priser och månadsavgifter satta. Här ges man som spekulant också möjligheten att få mera personlig och detaljerad information av ansvariga mäklare och direkt från byggföretaget. I vissa projekt ges man en möjlighet att redan här tecknas sig för ett bokningsavtal, i andra får man möjlighet att återkomma någon dag senare för avtalstecknande.

I det här läget är det också bra att se över sin finansiering och ta kontakt med sin bank för att ordna ett lånelöfte.


3. Bokningsavtal


I flertalet projekt tecknar man sig inledningsvis för ett bokningsavtal gällande en specifik bostad som sedan bekräftas genom inbetalning av en bokningsavgift. Omavgiften inte inbetalas inom angiven tid faller avtalet. Bokningsavtalet är inte bindande men om man väljer att frånträda det utgår det vanligtvis en administrativ avgift på några tusen kronor.


4. Sälja sin nuvarande bostad


Det kan vara klokt att redan i det här tidiga stadiet ta kontakt med en mäklare och lägga upp en tidsplan för försäljning av sitt nuvarande boende. Vi på Monika OlssonFastighetsförmedling kan snabbt hjälpa dig med en värdering och förbereda din kommande försäljning på bästa sätt.


5. Förhandsavtal och upplåtelseavtal


Beroende hur långt man har kommit i processen med den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen/Byggföretaget, skriver man i nästa steg på ett förhandsavtal, alternativt går direkt till upplåtelseavtal.

Förhandsavtal tecknas många gånger relativt långt innan inflyttning, kan handla om 12 månader eller mera. I samband med detta inbetalas även ett förskott som sedan avräknas din slutbetalning.

Ungefär mellan 3- 6 månader innan inflyttning ersätts förhandsavtalet med ett Upplåtelseavtal. Det är nu du som köpare också blir formellt medlem i bostadsrättsföreningen.

Båda dessa avtal är juridiskt bindande både för dig som köpare och för bostadsrättsföreningen som är motparten i detta avtal.


6. Tillval av inredning


Bostaden säljs i ett grundutförande som vanligtvis beskrivs i det säljmaterial (Bofakta) som byggbolaget tillhandahåller. Utöver den basstandarden kan man vanligtvis göra ett antal tillval för exempelvis ytskikt och köks- och badrumsinredning, mot en extra kostnad. Möjligheten att göra tillval är begränsad till en viss tid innan byggstart, detta för att byggnaden ska kunna färdigställas i tid. Tillvalsprocessen sköts av byggbolaget.


7. Slutbesiktning


Några veckor innan inflyttning så besiktigas bostaden av en opartisk besiktningsman och här är du som köpare välkommen att delta. Nu kontrolleras att dina tillval blivit rätt och om det är några föreningar i något moment informeras du om det.


8. Tillträde och inflyttning


Vid tillträdet som brukar ligga en kort tid innan inflyttning sker slutbetalningen och man blir då ägare till sin nya bostad. Det betyder också att den sk "faran" övergår till dig som köpare och det är från och med nu som det är ditt ansvar att hålla den försäkrad . Mot uppvisande av kvitto på slutbetalningen kan man sedan också hämta ut sina nycklar.

Som köpare blir sedan kontaktad av byggbolaget och tilldelad en dag och tid för inflyttning. Detta för att den praktiska inflyttningen ska gå så smidigt som möjligt.


9. Garantibesiktning


Förhoppningsvis kan du från inflyttning under lång tid njuta av dina nya bostad utan att behöva tänka på möjliga fel och brister. Tryggt att veta är ändå att efter 2 år kommer huset och bostaden att genomgå en garantibesiktning där man granskar eventuella hänskjutna fel från slutbesiktningen och rena garantifel.