Säljguide


Går du i säljtankar? Kanske är det dags att byta lägenheten mot villa, flytta till större eller mindre eller kanske bara byta område. Målet är att få ut ett så högt pris för din bostad som möjligt.


Vi guidar dig på vägen dit.


1. Förberedelser och beslut


Innan du kastar dig ut i försäljningen kan det vara bra att landa i alla dina tankar. Det är ett stort beslut du ska fatta. Sätt dig ner och fundera på de viktigaste sakerna för dig i ett nytt boende. Vad letar du efter?

Kanske har du till och med redan hittat något.


2. Få din bostad värderad av oss


Innan du bestämmer dig att sälja din bostad till rekommenderar vi att du får din bostad värderad av en av våra mäklare. Mäklare besöker dig och går noggrant igenom din bostad. Våra mäklare är experter på ditt område och har även statistik över tidigare försäljningar att luta sig tillbaka på.

Värderingen är helt kostnadsfri!


3. Uppdragsavtal med mäklaren


Alla våra fastighetsmäklare är registrerade av Fastighetsmäklarinspektionen och medlemmar i antingen Mäklarsamfundet eller Fastighetsmäklarförbundet. Vi har även ansvarsförsäkring på upp till fem miljoner kronor.

När du tagit beslutet om att sälja din bostad skrivs ett förmedlingsuppdrag med din mäklare.

Mäklaren hjälper dig sedan med saker som boendekostnadskalkyler, juridiska frågor, marknadsföring och alla viktiga dokument som behövs. Mäklaren är även, enligt lag, skyldig att uppmana säljaren att lämna all nödvändig information om eventuella fel och brister hos fastigheten.


4. Din bostad marknadsförs

Vår mäklare går, tillsammans med dig som säljare, noggrant igenom bostaden för att lyfta fram alla guldkorn för att marknadsföra den från dess bästa sida.

Därefter börja med den matchas mot vårt spekulantregister samt lägger vi ut din bostad på alla stora bostadssajterna på nätet som Hemnet, Booli, Blocket och Bovsion. Din bostad kommer också efter överenskommelse med dig att synas i skyltfönstren på vårt kontor. Dessutom kommer den vara synlig även på vår hemsida.


5. Dags för visningar


Kom ihåg att du bara får en chans att göra ett bra första intryck. Det finns även mycket du själv kan göra för att piffa till ditt hem. Städa och plocka undan ordentligt till att måla eller vid behov så hjälper vi dig att göra en ordentlig homestyling och lyfter vi din bostad till en högre nivå. Vi erbjuder många till tjänster, se samarbetspartners på vår hemsida).

När det väl är dags för visning ser din mäklare till att allt relevant material finns på plats.


6. Budgivningen drar igång


När visningarna är avklarade är det dags att få igång budgivningen. Din mäklare ringer runt till de som varit på visningarna och bjuder in till budgivning.

Vi på Monika Olsson Fastighetsförmedling dokumenterar alla bud och de redovisas sedan skriftligen för både säljare och köpare.

Detta visar att allt gått rätt till vilket ger en hög kvalitet och säkerhet. Observera att det alltid är du som säljare som bestämmer vem som får köpa din bostad, oavsett vem som lagt det högsta budet.


7. Köpekontraktet skrivs


När du och köparen kommit överens skrivs ett köpekontrakt där pris och tillträdesdag anges. När detta sker får du även handpenningen. Om det är några specifika villkor som ska skrivas in i kontraktet så får ni förhandla om detta. Det är dock alltid säljaren som till slut bestämmer vilka förbehåll som köparen ska få skriva in i kontraktet.


8. Flytt och tillträdesdag


När allt är klart med köpekontraktet är det dags att börja förbereda inför flytt. Det är mycket som ska planeras, allt ifrån flyttstädning, flytthjälp, abonnemang som ska ändras och adressändring som ska bokas. Flyttstädningen är det du som säljare som ansvarar för den, så länge ni inte avtalat någonting annat. Det är viktigt att den utförs noggrant, så du slipper komplettera senare.

När tillträdesdagen kommer ska du som säljare lämna ifrån dig alla nycklar samt lämna över en välstädad bostad till den nya ägaren.


9. Redovisning till kund


Vi för en mycket noggrann mäklarjournal vid varje bostadsförsäljning där våra säljare får skriftlig dokumentation på alla moment vi som mäklare har utfört vid försäljningen.


10. Att tänka på efter försäljning


När försäljningen är klar är det viktigt att inte glömma bort nästkommande års deklaration. Försäljningen måste redovisas i deklarationen som en skattepliktig kapitalinkomst om du sålt med vinst. Du får däremot göra avdrag under inkomst av kapital om du sålt med förlust.

Du ska redovisa kapitalvinstberäkningen som du räknar ut genom att ta försäljningssumman minus inköpspris, försäljningskostnader, inköpskostnader och kostnader för renovering och förbättringar.


Vi på Monika Olsson Fastighetsförmedling hjälper dig gärna att se till att du får med alt i din redovisning.